Vad innebär en motoroptimering?

21 april, 2019 webmaster 0 Comments

Att ”trimma bilen” kan innebära många olika saker. När man talar om motoroptimering brukar det handla om att man gör finjusteringar för att till exempel minska bränsleförbrukningen och öka vridmomentet. Men det finns många frågor kring att göra detta – vad säger försäkringsbolagen? Måste bilen ombesiktigas efteråt?

Vanligt är att man gör så kallad chiptrimning

Det här kan till exempel göras genom att man kopplar in en effektbox som manipulerar bilens sensorer. Bland annat kan bilen luras att bränsletrycket är för svagt, vilket gör att den kompenserar för det. Det här innebär mer kraft och ökad körglädje. Sådana här lösningar anpassas till det specifika fordonet, och när effektboxen kopplas ur, syns inga spår av trimningen. Ett annat alternativ är att gå in i mjukvaran och göra justeringar. Går du till en verkstad för motoroptimering är det också vanligen detta som utförs. Bilen ”luras” då inte, utan får helt enkelt sina algoritmer justerade för ökad prestanda. Många kan hålla med om att en optimering av mjukvaran är ett bättre alternativ än att koppla in en effektbox. Detta eftersom en effektbox kan störa bilens säkerhetsfunktioner för till exempel antisladdsystem och växellåda.

Får man göra motoroptimering

Många funderar på det juridiska kring detta. Att lämna in bilen för motoroptimering, eller sedan sälja den optimerad, är inte olagligt i sig. Däremot är det på bilägarens ansvar att säkerställa att bilen är laglig att köra. Många gånger blir bilen olaglig att köra efter en trimning – men det har man kontroll över. En kunnig optimerare kan öka effekten, med alla fördelar som det innebär, utan att bilen blir olaglig att köra. Men det beror i hög grad på hur man gör det.

Vad gäller försäkringar, så gäller generellt maskinskadeförsäkringen om optimeringen har gjorts av generalagent eller en auktoriserad aktör. Däremot, om optimeringen är gjord av någon annan, så kan det visa sig uppstå en del problem. Kort sagt är försäkringsbolaget sannolikt betydligt mindre att betala ut pengar om skada på bilen skulle ske. Så kallad originaltrimning är alltså något du kan göra utan att behöva oroa dig för försäkringen. Däremot bör du se upp om du anlitar fristående aktör för motoroptimering – se till att tala med försäkringsbolaget på förhand i sådana fall.

Leave a Reply:

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *