Starta assistansbolag i Kalmar – tips och råd

22 augusti, 2020 webmaster 0 Comments

Att driva assistansbolag i privat regi tycks bli mer och mer vanligt och ofta tycker brukarna att det är ett bra alternativ. Nya bolag dyker upp titt som tätt över hela landet och för den med rätt utbildning, kunskaper och inställning finns goda chanser att lyckas. För att starta ett assistansbolag i Kalmar finns goda möjligheter – men det gäller att förbereda sig. Nedan följer några tips och råd.

Befintligt utbud av assistansbolag i Kalmar

Som första steg när man ska starta ett nytt företag är det viktigt att man ser över utbudet, eller rättare sagt konkurrensen. Ett enkelt sätt är att använda Google Maps, och skriva in till exempel ”Assistansbolag Kalmar” eller ”Personlig assistans Kalmar”. Det ger kanske inte en exakt bild av vad som finns men det ger åtminstone en bra fingervisning.

Som synes finns inte jättemånga assistansbolag i Kalmar när man gör denna sökning, vilket kan ses som att det finns goda möjligheter för den som vill starta nytt.

Erbjud något som andra inte har

Ett assistansbolag är inget man startar i en handvändning, det krävs otroligt mycket jobb. För det första behöver man såklart veta hur branschen fungerar och hur den styrs – här finns många lagar att förhålla sig till. För att dessutom locka kunder till ett nytt assistansbolag gäller det att man sticker ut från mängden. Även om det inte finns ett stort utbud av assistansbolag i Kalmar betyder det inte att det är lätt att slå sig in.

Fundera över en värdegrund, vad du vill att företaget ska representera. Kan du erbjuda någon som dom andra inte kan, och i så fall vad? Det här är ett steg som kräver tid och planering och inget man bör stressa sig igenom.

Ansöka om tillstånd

Ett assistansbolag är som sagt inte något som man bara startar, man behöver först skicka in en ansökan om att driva verksamheten. Ansökan skickas till IVO, Inspektionen för vård och omsorg. I ansökan måste man bland annat beskriva hur man planerar att verksamheten närmare och det är långt ifrån alla som får ett godkännande. IVO tittar bland annat på följande:

  • Kompetens och utbildning
  • Upplägg för personal och kunder
  • Kvalitet

Först när man får sin ansökan godkänd kan man starta upp det nya företaget, men för att lyckas i det långa loppet krävs hårt arbete.

Leave a Reply:

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *