Nya uttag för taklampor från april 2019

30 april, 2019 admin 0 Comments

Nya uttag för taklampor från april 2019

I april 2019 började nya regler gälla kring hur uttagen för taklampor ska se ut. En regel som få konsumenter vet om men som elektriker är insatta i och upplyser sina kunder om när de är ute och gör jobb. Då uttagen behöver bytas kan det bli relativt dyrt för konsumenten.

Beslutet om nya kontakter för taklampor är knappast nytt. Inom EU enades man redan 2009 om att en standard behövdes över hela EU för dessa kontakter. Därefter har det varit en övergångsperiod som nu tog slut i april 2019. De gamla får visserligen finnas kvar i hemmen men när nya installeras behöver det vara av den nya standarden. Delvis kommer de gamla uttagen även kunna finnas kvar på marknaden. Om man anlitar en elektriker för att installera uttagen kommer de däremot till allra största sannolikhet ske med den nya standarden.

I och med att stickproppar fortfarande kommer säljas både i den nya och gamla standarden kommer det inte bli speciellt märkbart för konsumenten menar en elektriker i Umeå som kommenterade nyheten till SVT. Detta i ett reportage för lokala avdelningen på SVT mot Västerbotten (där Umeå är största staden).

Kan skapa stora kostnader

När nya hus byggs kommer detta självklart ske med den nya standarden. Det innebär därmed inte någon högre kostnad för det arbete som en elektriker utför. Det är däremot vid renoveringar som större kostnader kan uppstå. Detta inte minst om man har ett äldre hus där elen inte är jordad. I detta fall krävs det inte bara nya uttag utan det kan även krävas att en elektriker jordar utrymmet. Kostnaden kan då dra iväg en hel del.

Låg kunskap

När SVT ringde runt till olika återförsäljare, butiker och elektriker visade det sig att kunskapen om nya reglerna var låg. De som var insatta var inte speciellt orolig för ändringen just eftersom allt kommer att fasas ut. Det kan därmed liknas med hur glödlampan sakta men säkert försvann från hushållen. De finns fortfarande kvar på vissa ställen men när man köper nya lampor byts den gamla standarden ut mot ny.

Källa:

Nya uttag för taklampor kan innebära stora kostnader SVT

Elsäkerhetsverket

Hemsidan till den elektriker i Umeå som intervjuades av SVT

Leave a Reply:

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *