Fem frågor om mobilt bredband med 4G

24 november, 2021 webmaster 0 Comments

Lär dig mer om mobilt bredband med 4G utifrån dessa frågor och svar:

Vad innebär mobilt bredband?

Det innebär att tillgänglighet till internet ges via det mobila nätet. Ett mobilabonnemang har därmed ”mobilt bredband”. Men medan telefonabonnemang även har fler funktioner (samtal, sms m.m.) är mobila bredbanden enbart inriktade på att leverera internet.

Hur används mobilt bredband med 4G?

Sim-kortet kan monteras i en router (kompatibel med dessa kort) och därmed ge Wi-Fi i hemmet, sommarstugan eller husvagnen. Ett enkelt sätt att dela med sig av internet för flera personer samtidigt utan att behöva belasta mobiltelefonens begränsande surfmängd.

Ett annat alternativ är att de sätts i en ”dongel” till datorn och därmed ger datorn tillgång till internet. Det finns även små ”dosor” som skapar tillgång till internet i och med att SIM-kortet monteras i dem.

Fungerar ett mobilt bredband med 4G över hela Sverige?

Nej, i men mycket stora delar av Sverige. Det skiljer sig även mellan operatörerna vilken täckning de kan erbjuda. Framförallt bör personer som bor på landsbygden kontrollera med operatören om de kan erbjuda täckning. Det sker enklast genom att se på deras täckningskarta som nås via dess hemsida.

Vad skiljer mot 3G?

Det som primärt skiljer mellan mobilt bredband med 4G och 3G är hastighet och tillgänglighet. Bägge dessa blir bättre med 4G eftersom denna teknik kan använda flera olika frekvensband. I likhet med 3G använder 4G nätet för att ge åtkomst till basfunktionerna inom kommunikation så som:

  • Internet
  • Telefoni
  • SMS

Kan det användas utomlands?

Ja, de kan användas utomlands. Däremot kan det uppkomma kostnader. Det är alltså viktigt att kontrollera med sin operatör, inför utlandsresan, vilka kostnader som kan uppkomma och hur stora de i så kan bli.

Kan jag använda min gamla router?

En router kan antingen vara uppbyggd enbart för fast bredband, mobilt bredband eller bägge. De mer avancerade produkterna har stöd för bägge vilket innebär att det mobila alternativet kan användas som ”backup” om fasta bredbandet skulle ligga nere. Den som känner sig osäker kan ta med sig sin router till en återförsäljare av mobilprodukter så kan personalen kontrollera om routern är kompatibel.

Vad kostar det per GB?

Ett mobilt bredband med 4G kan kosta allt från 50 kr i månaden till 500 kr. Det beror på vilken surfmängd som önskas.

Leave a Reply:

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *