Direktkremation – begravning utan ceremoni

27 augusti, 2019 webmaster 0 Comments

Även om borgerlig och kyrklig begravning hör till det vanligaste i Sverige finns det även en hel del människor som önskar att få en direktkremation, begravning utan ceremoni. En direktkremering kan även vara ett alternativ om man inte har möjlighet att hålla i begravningsceremonin strax efter dödsfallet eller helt enkelt vill vänta med den. När man väljer att få en direktkremation kan anhöriga välja att hålla en minnesceremoni med askspridning eller en traditionell urngrav. Det är även möjligt att hålla begravningsceremonin utomlands om det önskas. De flesta större begravningsbyråer erbjuder direktkremation, både FONUS och Funera, för att nämna några.

Olika val vid direktkremation

Även vid en direktkremation kan anhöriga göra olika val. Det gäller framförallt vilken kista man vill att den anhöriga ska kremeras i. Det är vanligt att välja en obehandlad kista i furu men det finns även många andra alternativ. Det enklaste valet är den obehandlade kistan, kistläggning samt transport. Dock kan du som anhörig naturligtvis göra många fler tillval, något som är aktuellt särskilt vid en senare begravningsceremoni. Då kan tillval av blomsterarrangemang och dödsannons göras.

Var säker på ert beslut

Om den avlidne själv önskat att få bli direktkremerad och få en begravning utan ceremoni, bör anhöriga naturligtvis lyssna till personens sista önskan. Men om inget är sagt är det ändå viktigt att låta familjen göra sig hörd. Även om det bara skulle vara en person som vill ha en begravningsceremoni kan det vara värt att ha det. Ett fint och speciellt avsked är viktigt för många för att kunna ta sig igenom sorgen och gå vidare. För att veta säkert hur ni vill göra med begravningen och kremeringen kan det vara vist att ta kontakt med en begravningsbyrå. Det finns mängder av både större och mindre byråer över hela landet som kan ge bra råd och tips samt berätta om hur de olika alternativen fungerar. Många som vill ha en mer intim och personlig begravningsceremoni kan välja direktkremation för att sedan själva få ha en stillsam och fridfull ceremoni, exempelvis i hemmet, i trädgården eller på en annan speciellt vald plats.

Leave a Reply:

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *