Vattenkranen som hjälper dig i vardagen

28 februari, 2014 webmaster 0 Comments

I ett hem så är rinnande vatten en av de saker som behövs för att få hushållet att gå runt. Detta är ett behov som finns både för att kunna sköta hygien, laga mat, tvätta kläder och för att kunna hålla hälsan vid liv. Att vi har den enkla tillgången på vatten som vi har idag kan vi tacka vattenkranen för. Vattenkranar är oftast tillverkad i rostfritt stål och hör hemma i både kök och badrum, men kan även förekomma på andra platser i hemmet som till exempel i tvättstugan eller grovköket.

Utseendemässigt så består vattenkranen till grunden av en pip där vattnet kommer ut, samt ett reglage där du kan styra flödet av vatten. Dagens modernare vattenkranar är även försedda med en blandare som gör att du också kan styra över vattnets temperatur på ett enkelt sätt. Detta kan du göra antingen via en egen ventil eller via samma reglage som används för att styra vattnets flöde.

Beroende på var du ska ha din vattenkran så kan den skilja sig i utseendet. En kran som ska placeras i ett badrum, till exempel vid ett handfat, brukar ha en kortare pip så att du enkelt kan använda den för att rengöra dina händer. Denna sort brukar kallas för tvättställsblandare. I ett kök eller i en tvättstuga, där man istället använder kranen till att fylla upp skurhinkar eller till att diska så kan en högre pip vara nödvändig.

Förr så såg de flesta vattenkranar likadana ut till utseendet och man valde mest kran utefter behov. Idag finns det dock en mängd olika modeller och utseenden på vattenkranar i form av färger, form och funktion. Till exempel finns det kranar utan några reglage där du istället sätter igång vattnet genom att föra din hand under öppningen på pipen.

En vattenkran kan även vara bra att ha utomhus. Detta är till exempel om du ska tvätta din bil, fylla upp en badpool eller vill använda dig av en vattenspridare. En vattenkran för utomhusbruk brukar även kallas för vattenutkastare. Här kan du oftast inte reglera temperaturen på samma sätt som på en vanlig vattenkran, utan endast justera flödet.

Leave a Reply:

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *