Dörrfoder av olika slag

5 juni, 2014 webmaster 0 Comments

Ofta är dörrfodret något av det sista man gör under en renovering. Det finns olika typer dörrfoder som används för att dölja den skarv som uppstår mellan dörrkarm och vägg. Fönsterfoder, dörrlist eller foder skall användas runt fönster där man behöver dölja utrymmet mellan fönsterkarm eller vägg. Dörrfoder och fönsterfoder har i de flesta fall en vit färg som gör att man döljer ytan smart och estetiskt. Åker man ut till en gammal och större villa är det ganska vanligt med allmogeutseende på dörrfoderna.

Dörrfoder, dörrlister och fönsterfoder är i grunden samma produkt och finns i mängder av olika träslag, utföranden och kulörer.

Dem vanligaste träslagen för foder är björk, ek, bok, valnöt, ädelträ och fanér. Olika träslag medför även olika fördelar och nackdelar. Fanérlistor kan betraktas som formstabila och massive träslag besitter svagare egenskaper. Majoriteten av  målade dörrfoder eller fönsterfoder är tillverkade i furu idag.

För att uppnå ett estetiskt intryck i rummet väljer man oftast kombinationer av olika  foder med list eller en taklist.

Hur monterar man dörrfoder?

Lister är oftast det tråkiga när det kommer till husrenovering. Det leder till att man  lätt hoppar över dem för att ta tag i nästa projekt. Det finns många olika sorters lister för alla användningsområden. Det gäller att bestämma sig innan vilken stil man vill ha på listorna innan arbetet påbörjas. Vissa gillar att ha traditionella foder medan andra kör på släta och vita mdf-lister.

Tips inför montering av dörrfoder

Med latex eller målarfog syns inte skarvarna vilket är tidsbesparande (istället för att göra om arbetet). Viktigt att veta är att dörrfoder inte kan användas vid ytterhörn eftersom det alltid blir en synlig yta på listerna.

Leave a Reply:

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *