Punkter för att avgöra lokalbehovet

16 mars, 2020 admin 0 Comments

Punkter för att avgöra lokalbehovet

Ditt företag har vuxit och du behöver nya lokaler. Men vad avgör vilken lokal som ska väljas? Ta dig tid att göra en grundlig behovsanalys innan sökningen påbörjas efter passande lokal.

  1. Hur långt kontrakt kan ni acceptera?

Det är vanligt att ett hyreskontrakt sträcker sig mellan ett och fem år. För vissa företag är det inte några problem att skriva kontrakt på fem år. Men för microföretag är det en mycket lång tid. Här behöver alltså tidsram ställas mot kostnad.

  1. Allt kan ändras – även läget

Det sägs att allt kan ändra – men inte läget. Med det resonemanget bör enbart lediga lokaler sökas som ligger på platser som gynnar företaget. Men det är en sanning med modifikation för även läget kan ändras. Var noga med att kontrollera kommande stadsplaner och vilka större byggnationer som ska ske i omgivningen. Med vägar, bostadsområden och industrier kan även läge förändras.

  1. Får du driva din verksamhet?

Kontrollera alltid med fastighetsägaren om ni får bedriva den verksamhet som är tänkt. Det kan exempelvis finnas krav på att lokalerna enbart får användas till kontorsverksamhet och inte till handel eller att vara restaurang.

  1. Hör med kommunens näringsliv

Många kommuner hjälper företagare som vill etablera sig i staden. Om företaget vill flytta till Uppsala kan Uppsala kommun hjälpa till i frågor kring etablering, lediga lokaler och tomter. Det är då enheten Näringsliv som ska kontaktas vilka i sin tur har goda kontakter med både företagsparker, fastighetsbolag och andra aktörer som har lediga lokaler i Uppsala.

  1. Kommunikationsmöjligheter

Har de anställda behov av att åka till jobbet med bil? Finns det tillräckligt med parkeringsplatser eller förväntas de parkera långt bort från lokalen? Hur är det med kollektivtrafik till och från lokalerna? Förväntas även kunder komma till platsen bör detta vara något som väger tungt i val av butikslokal.

  1. Se över olika lokallösningar

Har ni haft egna kontor under lång tid är det lätt att utgå ifrån att liknande lediga lokaler söks. Men idag finns en rad olika andra alternativ. Ett är att hyra in sig på ett kontorshotell och därmed få tillgång till ett eller flera kontor samt gemensamma lokaler. Detta kan även skapa en synergieffekt med samarbeten och nya affärskontakter.

Leave a Reply:

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *