Cykelsits, cykelvagn – eller annat alternativ?

12 februari, 2019 admin 0 Comments

Cykelsits, cykelvagn – eller annat alternativ?

Självklart ska barnen kunna följa med på cykelturen oavsett om det är en picknick eller kort tur till matvarubutiken. Frågan är inte om de kan följa med – utan vilket cykeltransportmedel som är bäst. För det finns minst sagt flera alternativ.

Cykelsits bakpå cykeln

Att ha en cykelsits vid pakethållaren (men som är fäst i sadelstången) är kanske det vanligaste alternativet. Dessa sitsar kostar bara ett par hundra kronor och kan sedan användas mycket länge. Ett riktmärke är att barnet ska vara 9 månader innan denna cykelsits kan börja användas. Det viktigaste är däremot att barnet har sådan stabilitet att det inte är några problem att sitta upp själv. Eftersom dessa modeller av cykelsitsar klarar upp till 22 kg kan man ha de länge. Därefter väntar nog egen cykel.

Cykelsits vid styret

Cykelsits vid styret är ett ”trevligare” alternativ utifrån att det är lättare att kommunicera med barnet som sitter framför den som cyklar. Dessutom bjuds barnet på exakt samma utsikt. Utöver dessa fördelar kan du som förälder lätt justera mössan eller kläderna utan några problem.

Nackdelen med denna modell är att är barnet maximalt får väga 15 kg vilket alltså är en större begränsning än med en cykelsits som sitter bakpå.

Tandemcykel

Ett alternativ för de äldre barnen är en tandemcykel. Det passar däremot främst för barn från 3 år eller till och med lite äldre. Ska flera barn följa med går det även att montera en cykelsits på tandemcykeln. Däremot kan det bli mycket tungt att cykla förutsatt att inte den som sitter på den andra sadeln även hjälper till och trampa.

Cykelvagn

Cykelvagnar finns minst sagt i alla olika prisklasser. Allt från under 1000 kr till de över 10 000 kr. Främst är det de olika funktionerna som skiljer vagnarna åt. Ska det vara plats för ett eller två barn? Ska vagnen även gå att bygga om till att kunna åka på snö? Otroligt smidig att ha när man ska handla eller få med packning.

Koppla på cykeln

Det finns produkter som sammankopplar en barncykel med en vuxencykel. När barnet inte orkar cykla längre kopplas de samman (liknande resultat som en bogserlina) varpå den vuxne drar med sig barnets cykel framåt. Otroligt smidigt men passar bäst för barn i lite högre ålder, minst 3 år.

Leave a Reply:

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *