När ens älskade husdjur skadar sig eller blir sjukt vill man förstås att det ska få så bra hjälp som möjligt, så snabbt som möjligt.
Och hjälp finns att få. Det finns mängder av veterinärer i Stockholm som är både välutbildade och erfarna, så tveka inte att kontakta någon av dem om ditt djur skulle få problem med hälsan.
Många djurägare i Stockholm känner sig dock oroliga inför veterinärbesök, speciellt om det är första gången. Vad kan en veterinär egentligen hjälpa till med? Vad måste jag tänka på som djurägare? Hur mycket kostar det? Och så vidare, och så vidare – det finns massor av frågor kring veterinärer och här kommer vi att försöka svara på några av dem.
När ska man kontakta en veterinär?
Den frågan är egentligen ganska enkelt att svara på. Du ska kontakta en veterinär när du misstänker att ditt husdjur mår dåligt och behöver hjälp. Visar det tecken på sjukdom, slöhet eller avmagring bör defnitivt du höra av dig till veterinären så snart som möjligt. Diarré och feber är andra varningstecken.
Onormalt uppträdande från djuret är också något man bör reagera på. Tänk på att ju bättre koll du har på djurets hälsa och beteende i vanliga, desto enklare kommer det vara att upptäcka att något är fel.
Om det inte är ett jätteakut problem är förstås det första steget att ringa till veterinären. Då kan ni diskutera den aktuella situationen och kommer fram om det behövs ett besök hos veterinären eller om det går att lösa på annat vis.
Kom ihåg att du har ett ansvar att kontakta en veterinär om något är fel med djuret. Dels rent juridiskt enligt djurskyddslagen men även gentemot ditt försäkringsbolag. Slarvar du med tillsynen av ditt husdjur kan försäkringspengarna hållas inne.
Vad kan veterinären hjälpa till med?
Det korta svaret: allt. Allt som har med djurs hälsa att göra. Veterinärsutbildningen är 5,5 år lång så det är synnerligen välutbildade och kunniga individer det är fråga om. Och djursjukvården blir allt mer avancerad inom såväl operativa ingrepp som medicinering. Man kan faktiskt säga att den inte ligger alltför långt efter den mänskliga sjukvården, även om det är helt skilda områden.
Vi tar några av veterinärerns arbetsområden i punktform:
• Akuta problem som skador och sjukdomer
• Vaccinering
• Märkning av djur
• Avlivning av djur
En sak som är viktig att tänka på är att detta är ett mycket brett område. Många veterinärer är specialiserade på vissa djur eller sjukdomar eller skador. Så var noggrann med att se till att du får tag i precis rätt hjälp för din älskling.
Vad kostar veterinärbesöket?
Det finns som sagt många olika veterinärer i Stockholm och priserna de tar kan skilja sig en del. Det finns billiga kliniker och det finns dyrare.
Dessutom beror det förstås på vilken typ av behandling det är fråga om. En enkel sak som en vaccinering brukar kosta några hundralappar medan ett komplicerat operativt ingrepp kan gå på flera tusen.
Men, som nämnts ovan har man bara agerat ansvarsfullt med sitt djur så täcks det flesta kostnaderna av försäkring (under förutsättning att man har en försäkring).